Boxul și Artele Marțiale Mixte (MMA) sunt două dintre cele mai populare sporturi de contact. Ele furnizează permanent evenimente de un real interes pentru industria de pariuri sportive. Dacă  cele mai vechi dovezi ale regulilor din box datează din 688 î.Hr., când a și fost introdus printre disciplinele olimpice, Artele Marțiale Mixte au fost reglementate în ultimii ani. Chiar dacă este relativ tânăr, acest sport se găsește în oferta casei de pariuri online NetBet. Citește articolul nostru și plasează pariuri pe box și MMA ca un expert!

pariuri pe MMA și box

Boxul este unul dintre cele mai populare sporturi olimpice

De când lumea, oamenii au trebuit să facă față confruntărilor fizice. Cel mai probabil, Boxul a apărut ca o metodă de autoapărare. Ca sport, el se desfășoară între doi sportivi, într-un ring cu 4 laturi egale, delimitat de corzi elastice. Pentru șanse corecte, întrecerile se desfășoară pe categorii de greutate și sunt conduse de un arbitru de ring care se asigură că sunt respectate regulile.

Boxul este împărțit în box amator și box profesionist. La întrecerile olimpice pot participa doar sportivii amatori. În boxul amator, sportivii sunt protejați de căști, iar meciurile au o durată mai scurtă. Dacă în boxul amator meciurile se pot desfășura pe parcursul a cel mult 4 reprize a câte 3 minute, în boxul profesionist se poate ajunge până la 12 reprize în meciurile cu titlul pe masă.

Un meci de box poate fi câștigat prin Knockout (KO –după ce cade la podea un sportiv nu poate relua lupta după o numărătoare de 10 secunde), Knockout tehnic (arbitrul oprește lupta considerând că unul dintre combatanți nu se mai poate apăra), Decizie (trei arbitri contorizează loviturile care își ating ținta),  Descalificare (unul dintre sportivi încalcă repetitiv regulile sau un pugilist este rănit în urma unei acțiuni nesportive) sau aruncarea prosopului de către staff-ul unui sportiv.

Cele mai importante organisme din acest sport sunt International Boxing Association (AIBA), în boxul amator, WBA, WBC, IBF și WBO, în boxul profesionist.

Opțiuni de pariere pe meciurile de box

Cele mai frecvente pariuri online la box sunt plasate pe câștigătorul meciului. În afara acestora, pe NetBet Sport găsești și următoarele piețe de pariere:

  • Câte runde durează meciul  – dacă un sportiv se retrage în pauză se consideră că s-a retras în runda terminată.
  • Dacă meciul se joacă până la ultimul gong – Fight to Go the Distance
  • Câștigătorul fiecărei runde
  • Câștigătorul unui grup de runde – Round Group Betting
  • Rezultatul luptei – pariuri pe modul în care se termină lupta.

Ce este MMA?

Artele Marțiale Mixte sunt un sport de contact care îmbină abilități și reguli din Box, Kick-boxing, Karate, Jiu-jitsu, Muay Thai, Taekwondo, Lupte, Judo, etc. Acest sport a apărut prin reglementarea luptelor de stradă în care totul era permis. Din 2000, New Jersey State Athletic Control Board a creat Regulile Unificate pentru MMA, cu scopul de a-i proteja pe luptători. 

S-a stabilit că o luptă în MMA se dispută în Octogon (Cușcă), între doi sportivi din aceeași categorie de greutate, pe parcursul a 3 reprize de câte 5 minute, cu o pauză de 1 minut între acestea. În cazul meciurilor pentru titlu, se dispută 5 reprize. Un arbitru de ring va supraveghea respectarea regulilor în timpul luptei, iar trei arbitri judecători vor contabiliza și puncta acțiunile sportivilor. O luptă MMA poate fi câștigată în același fel ca una de box, dar și prin Submission (Supunere – Renunțare).

Văzut ca un sport extrem de violent, MMA a câștigat mult ca imagine după implicarea UFC (Ultimate Fighting Championship). Această organizație a cosmetizat luptele introducând reguli foarte stricte care au atras din ce în ce mai mulți spectatori la galele organizate. Evenimentele UFC sunt numerotate și oferă cele mai mari premii. Organizația acordă titluri pentru 9 categorii la bărbați și 3 categorii la femei. Deși cei mai mulți dintre luptători au aderat la UFC, sunt și alte entități  care organizează întreceri de MMA: Bellator (susținută de gigantul media Viacom), WSOF (World Series of Fighting), ONE FC (prima organizație MMA din Asia), Invicta FC (organizație de MMA adresată exclusiv femeilor) sau MFC (Maximum Fighting Championship – din Canada).

Opțiuni de pariere pe meciurile de MMA

  • Pariuri pe meci – sunt pariuri pe câștigătorul unei lupte. Pentru cote mai mari și mai multă adrenalină poți miza pe Egalitate în meciurile foarte echilibrate.
  • Pariuri pe numărul de runde – de obicei se oferă o limită predefinită de genul Peste/Sub x,5. Aici mizezi pe numărul de runde care se dispută dintr-un meci (se ia în considerare orice rundă începută).
  • Pariuri pe modalitatea de obținere a victoriei – foarte utile atunci când luptătorii sunt super-specializați. Poți miza că favoritul tău va câștiga prin KO, TKO, Submission, Decizie, etc.
  • Pariuri pe numărul de runde și modalitate – mizezi pe runda în care crezi că se va termina meciul și modul în care se va termina aceasta (exemplu: KO în runda 4 sau Submission în runda 2).
  • Pariuri deschise – în general, negocierile pentru anumite lupte durează foarte mult. Aceste pariuri se adresează unor piețe neconfirmate. Aceste pariuri beneficiază de cote mai bune. Ele sunt condiționate de o anumită dată până la care meciul trebuie confirmat. În cazul în care confirmarea nu vine în termen, pariul devine nul și se restituie banii.

De ce trebuie să ții cont când plasezi pariuri pe box și MMA

  1. Istoricul și obiectivele promoției – trebuie să te interesezi despre competiția care organizează meciul de box. Alege competițiile recunoscute, deoarece în box au fost multe decizii controversate.
  2. Motivația luptătorilor – cu cât bursa pentru care luptă sportivii este mai mare sau ambii combatanți au perspectiva unui meci important, cu atât ai mai multă siguranță că ei vor pregăti meciul foarte bine și vor fi motivați să câștige.
  3. Recordul fiecărui luptător – dacă unul dintre sportivi este expert în lupta în picioare și a câștigat frecvent prin KO, poți miza pe acest deznodământ, cu atât mai mult cu cât adversarul are o bărbie mai slabă, dar este mai bun în lupta la sol. Verifică întotdeauna dacă victoriile au fost obținute în compania unor sportivi de top!
  4. Stilurile de luptă ale sportivilor.
  5. Abilitățile tehnice ale sportivilor. Ce viteză de reacție au aceștia și care este forța loviturilor.
  6. Care este rezistența la lovituri a sportivilor.
  7. Calitatea antrenamentului premergător meciului. Informațiile se obțin greu, dar îți poți face o idee și din calitatea echipei și a partenerilor de antrenament.
  8. Accidentări anterioare.

Ești priceput la sporturile de contact? Obține profit cu pariurile pe Box și MMA din oferta casei de pariuri online NetBet!