Peste 3 milioane de bilete s-au vândut pentru meciurile de la Campionatul Mondial din Qatar şi se anunţă una dintre ediţiile cu cel mai mare număr de fani în tribune.„Tricolorii” au ratat din nou calificarea la un turneu final, însă asta nu înseamnă că în tribunele stadioanelor de la Mondial nu vor fi şi suporteri români.

Suporter la Cupa Mondială! Cât te costă să vezi meciurile din Qatar

Autorităţile din Qatar au introdus o serie de formalităţi pentru fanii care vor face deplasarea la Campionatul Mondial, mai ales că în ţară sunt aşteptaţi peste 1,5 milioane de turiști. Costurile nu sunt pentru toate buzunarele, mai ales pentru cei care speră să prindă deplasarea pe ultima sută de metri.

Majoritatea locurilor de cazare au fost deja epuizate, iar pe lângă preţul biletelor la meciuri, viaţa este scumpă în luxoasa capitală din Golf.

Fanatik Powered by NetBet

Biletele la meciuri: între 60 şi 220 de dolari în faza grupelor!

Înainte de a rezerva zboruri şi cazare, fanii ar trebui să îşi aleagă meciurile pe care vor să le vadă şi, în funcţie de disponibilitatea locurilor, să îşi stabilească şi bugetul pe care vor să îl aloce meciurilor. Preţul biletelor porneşte de la 60 de dolari şi ajunge la 220 de dolari pentru categoria 1 la partidele din faza grupelor.

Pe măsură ce competiţia avansează, preţurile biletelor cresc şi ajung la un maxim, în finală, de 2.000 de dolari. Bineînţeles, pentru meciurile importante nu atât preţul biletului, cât cererea uriaşă reprezintă cel mai mare obstacol. Numărul mare de solicitări urcă preţul tichetelor pe piaţa neagră la sume exorbitante, pe care fanii de rând nu îşi permit să le plătească.

Astfel, la meciurile în care cererea de bilete este foarte mare, numai câţiva norocoşi care câştigă o „tombolă” a biletelor pot să le achiziţioneze la preţul „de catalog”. Cei care sunt tentaţi să cumpere „la negru” riscă foarte mult, pentru că FIFA interzice aceste practici, iar cumpărătorii, chiar dacă sunt de bună credinţă, riscă să nu intre pe stadion. Aşa că, sfatul ar fi, ca suporterii care vor să meargă în Qatar, să cumpere bilete de pe site-urile oficiale.

Cazarea, marea problemă în Qatar!

FANATIK va acoperi evenimentul finalului de an de la faţa locului. În calitate de reporter, voi fi prezent în Qatar, iar în ceea ce priveşte formalităţile de intrare în ţară, ele sunt asemănătoare pentru jurnalişti şi suporteri. Zborul dus-întors îl rezervă fiecare suporter sau jurnalist în parte, preţul fiind în jurul a 1.500 de euro pentru Bucureşti – Doha şi retur.

În ceea ce priveşte cazarea, este aproape imposibil să îţi găseşti de unul singur. Pe site-urile de rezervări, hotelurile şi majoritatea cazărilor sunt epuizate, dar autorităţile din Qatar au înfiinţat un serviciu dedicat celor care vor cazare în timpul turneului final.

Pentru acest pas, suporterii trebuie să dovedească prin biletele la meciuri perioada în care stau, iar jurnaliştii prezintă numărul de acreditare. Pe mail, fiecare suporter primeşte un document cu cazările disponibile pe parcursul turneului final.

Prețurile variază între 100 și 5000 de dolari pe noapte!

Ca jurnalist, am primit o listă lungă, cu câteva sute de unităţi de cazare, în care se preciza gradul de ocupare, numele hotelului şi preţul pe noapte. În funcţie de buzunarul fiecăruia, oricine poate opta pentru unitatea de cazare dorită, cu menţiunea ca aceasta să aibă măcar o cameră liberă.

Preţurile pe noapte variază de la 100 de dolari, pentru hotelurile de 2 sau 3 stele, la 5.000 de dolari pe noapte pentru resorturile de lux. Unităţile de cazare la 100 de dolari pe noapte erau deja ocupate încă din vară.

Odată aleasă unitatea de cazare, suporterul trimite un mail cu opţiunea şi apoi organizatorii îi vor trimite o ofertă de preţ, care va trebui semnată. Cazarea este asigurată în momentul în care suporterul achită rezervarea, iar apoi trebuie să se înregistreze într-un sistem online pentru a primi voucher-ul cu care se va prezenta la recepţie.

Formalităţile pentru intrarea în Qatar

Toţi suporterii care vin la Cupa Mondială trebuie să parcurgă nişte formalităţi înainte de intrarea în ţară. În primul rând, trebuie să aveţi asupra voastră un paşaport valabil cel puţin şase luni de la data intrării în Qatar. Apoi, autorităţile au introdus o platformă pe care fiecare vizitator trebuie să se înregistreze. Vor fi precizate detaliile personale, durata vizitei, cazarea.

După aproximativ o săptămână, în care datele sunt procesate, aplicantul va primi aşa numitul Hayya Card, pe care va trebui să îl printeze în momentul în care va face deplasarea. Fără acest card, intrarea în Qatar pe durata turneului final nu este permisă. Dar, în acelaşi timp, cu acest card, fanii au acces gratuit în transportul public din Qatar, acces pe stadion, evenimente la care participă fanii, discount-uri şi un card SIM gratuit.

Restricţii la alcool şi reguli stricte pe străzi

Fiind o ţară musulmană, alcoolul este restricţionat în Qatar. Însă, pentru acest turneu final, s-au făcut anumite excepţii privind consumul de alcool. În Fan Zone se vor servi băuturi alcoolice pentru cei care vor să urmărească meciurile pe ecranele mari din centru.

Alcoolul este servit în anumite restaurante şi anumite hoteluri, însă vizitatorii trebuie să reţină că este interzis consumul de alcool pe străzi şi în afara zonelor delimitate. Iar pentru cei care vor să bea o bere, preţurile sunt pe măsură. O halbă costă aproximativ 10 dolari. Organizatorii au anunţat că este strict interzis ca vizitatorii să aducă alcoolul din ţara de origine sau din duty free.

În afara restricţiilor la alcool, oaspeţii trebuie să îşi acopere umerii şi genunchii în momentul în care vor vizita anumite locuri publice, precum muzee sau alte clădiri istorice. Costumul de baie este permis la piscină sau pe plajele hotelurilor.

Şi în ceea ce priveşte manifestările de afecţiune în public, precum săruturile şi îmbrăţişările, există anumite limitări. Organizatorii i-au atenţionat pe fani să respecte cutumele din Qatar şi să nu îşi exprime iubirea în zonele publice.

Lux şi opulenţă: 13 mall-uri în Doha!

Qatar-ul este una dintre cele mai scumpe state din Golf. Preţurile sunt mai ridicate la aproape toate serviciile, pornind de la produsele obişnuite din supermarket până la meniurile restaurantelor sau produsele din mall-uri. Pentru suporterii care vor să vină cu partenera în Qatar, dar ea nu este microbistă, Doha este destinaţia perfectă.

În oraş şi în împrejurimi sunt nu mai puţin de 13 mall-uri, care mai de care mai luxoase. La fel de adevărat, aceste centre comerciale pot „dăuna grav” cardului, dar aşa cum am precizat în începutul acestui material, o excursie la Campionatul Mondial din Qatar nu este pentru toate buzunarele.

Pe lângă multiplele centre comerciale, iubitorii fotbalului pot urmări meciurile la care nu au bilet în Fan Zone-uri. Iar FIFA va organiza în centrul oraşului Doha „Fan Festival”, cea mai mare sărbătoare a fotbalului, după cum se laudă cei de la forul mondial.

O plasmă uriaşă va fi montată în parcul în care va fi organizat festivalul, vor fi organizate jocuri sau concerte, acest loc fiind şi unul dintre puţinele unde se pot consuma băuturi alcoolice. Atenţie, în Qatar puteţi plăti cu riali qatarezi sau dolari americani.

Cât costă…

  • 1 masă la restaurant – 60 de dolari
  • 1 bere la sticlă (0,5 litri) – 12 dolari
  • 1 sticlă de apă (1,5 litri) – 1 dolar
  • 1 bilet pentru transportul în comun – gratis, pentru cei care au bilete la meciuri
  • 1 kilometru cu taxiul – 0,80 dolari
  • 1 capuccino – 6 dolari
  • 1 pachet de ţigări – 7 dolari
  • 1 litru de carburant – 0,50 dolari

60 de dolari costă cel mai ieftin bilet la meciurile de la Mondiale.

1.500 de euro costă un zbor Bucureşti – Doha, dus-întors, în perioada turneului final.

Fanatik Powered by NetBet îți aduce luna aceasta detalii la cald relatate de reporterul nostru la Cupa Mondială din Quatar, Marian Popovici.  Urmărește postările și află detalii în excusivitate din culisele sportului rege!