Fanatik a fost în camera VAR de la Campionatul Mondial. Organizatorii, efort fără precedent: au nu mai puţin de 12 camere VAR pentru acest turneu final.

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar începe duminică, meciul de deschidere fiind Qatar – Ecuador. Organizatorii au făcut eforturi susţinute şi pentru implementarea celor mai noi tehnologii VAR la acest turneu final, arbitrajul video fiind la un nivel fără precedent.

Fanatik a fost în camera VAR de la Campionatul Mondial

 

FANATIK a fost în camera VAR de la Campionatul Mondial. Este localizată în centrul de unde se strâng toate datele şi, în acelaşi timp, se transmit toate meciurile. Este un hectar de cabluri, calculatoare şi alte dispozitive care adună informaţii de pe toate cele opt stadioane. Practic, este creierul Campionatului Mondial. O parte a acestui “hectar” este reprezentată de camerele VAR. Aşadar, arbitrajul video nu va fi asistat de la stadion, ci din centrul de operaţiuni, localizat în Qatar National Convention Centre. Un spaţiu uriaş conectat la toate cele opt stadioane. Aici există nu mai puţin de patru camere VAR.

Fanatik Powered by NetBet

Expertul FIFA, pentru FANATIK: “Nu am mai făcut niciodată aşa ceva!”

De ce atât de multe? A explicat pentru FANATIK, Johannes Holzmüller, FIFA Director of Football Technology & Innovation, care a explicat şi amploarea arbitrajului video de la Campionatul Mondial:

„Nu am mai făcut niciodată aşa ceva. Aici, în acest loc (n.r. Qatar National Convention Center) sunt adunate toate datele: VAR, transmisiuni tv, statistici. Avem patru camere pentru arbitraj şi de aici se vor oficia la meciuri. Arbitrii vin aici şi îşi fac treaba.”

“Există şi un element de siguranţă: cameră VAR pe fiecare stadion în parte”

Avem atâtea pentru ultima etapă din faza grupelor, când vor fi patru meciuri şi două de la aceeaşi oră. Era imposibil să avem mai puţine. În plus, există şi un element de siguranţă: cameră VAR pe fiecare stadion în parte. Acestea vor intra în vigoare în cel mai negru scenariu în care se pierd toate comunicaţiile cu centrul principal.

 „Nu ştiu cât au costat toate acestea, dar aşa ceva în arbitrajul video nu s-a mai făcut. E normal să am emoţii, se uită o lume întreagă şi niciodată nu ştii ce se poate întâmpla. Dar am încercat să acoperim toate posibilităţile”, a spus Holzmüller pentru FANATIK.

Ce este offside-ul semi-automat?

Un pas important este utilizarea offside-ului semi-automat la acest turneu final. Iar în camera VAR, două monitoare şi doi asistenţi se vor ocupa doar de treaba asta. Cum funcţionează?

Vor fi senzori de mişcare pe fiecare jucător şi în balon (aşa cum se vede în video de mai jos), iar calculatorul va stabili instantaneu poziţia în care s-a aflat jucătorul în raport cu adversarul şi cu mingea. Astfel, se vor reduce mult timpii de aşteptare pentru că linia va fi trasată automat, de calculator. Atenţie, arbitrul va lua decizia finală.

Cel puţin opt oameni în fiecare cameră VAR

După cum se poate observa şi în fotografii, camera VAR este destul de populată. Vor exista cel puţin 8 oameni pentru fiecare dintre cele patru astfel de camere. Arbitrii video, asistenţii lor, asistenţii pentru offside semi-automat, oamenii responsabili de grafică în momentul transmisiei tv.

În momentul în care offside-ul semi-automat va intra în funcţiune şi va decide o fază, la tv va fi difuzată o animaţie apropiată de realitate, ca publicul să îşi dea seama de decizie. În celelalte cazuri în care va fi folosită tehnologia video: henţ, fault, penalty, cartonaş roşu, vor fi difuzate reluările reale.

Pierluigi Collina, mesaj tranşant pentru cele 32 de echipe participante!

Fostul mare arbitru internaţional, Pierluigi Collina, a transmis un mesaj tranşant echipelor: nu vor fi tolerate simulările, jocul dur şi tragerile de timp. La conferinţa de presă, preşedintele comisiei de arbitrii a FIFA a declarat că arbitrii au libertatea să prelungească jocurile cât de mult consideră, pentru a compensa tragerile de timp.

Fanatik Powered by NetBet îți aduce luna aceasta detalii la cald relatate de reporterul nostru la Cupa Mondială din Quatar, Marian Popovici.  Urmărește postările și află detalii în excusivitate din culisele sportului rege!