Rivalitatea Roger Federer – Rafael Nadal este legendară. Fanii tenisului și jucătorii la pariuri sportive s-au bucurat de 40 de meciuri pline de suspans între cei doi mari jucători, spaniolul dominând clar lupta.

Roger Federer - Rafael Nadal

Povestea fascinantă a rivalității Roger Federer – Rafael Nadal

Doi mari campioni, două orgolii uriașe, cu poftă uriașă de a fi cei mai buni și apreciați din toate timpurile. Au reușit! Roger Federer și Rafael Nadal au scris, fără îndoială, istorie în timpul activității, având în palmares zeci de titluri de Mare Șlem, de la un capăt la celălalt al planetei.

Fie că vorbim de suprafață dură, zgură sau iarbă, elvețianul și spaniolul s-au descurcat de minune în căutarea triumfului chiar și în turnee care nu au mize la fel de mari ca Australian Open, Roland Garros, Wimbledon sau US Open.

Născut în 1998, Roger Federer s-a retras din tenis abia în 2022, la 20 de ani de la primul său meci în tenisul profesionist. Cifrele sale sunt atât de impresionante încât îi este greu chiar și celui mai înfocat fan al lui Rafael Nadal să nu aprecieze efortul depus de elvețian. Între 2003 și 2009, Federer a jucat în 21 din 28 de finale majore la single.

De asemenea, Federer este omul recordurilor. La vârsta de 27 de ani, în 2009, el și-a adjudecat al 15-lea titlu major din carieră, după ce a câștigat la Wimbledon. Astfel a bătut recordul deținut de Pete Sampras, care are 14 titluri în palmares. În total, elvețianul a reușit să câștige în 20 de turnee mari, dintre care Wimbledon (8 ori) și US Open (5 titluri).

Federer a fost numărul 1 mondial în tenisul masculin pentru 310 săptămâni, dintre care 237 consecutive, cu 101 mai multe săptămâni ca marele său rival, Rafael Nadal. Totuși, ibericul îl întrece pe elvețian în alte topuri.

Nadal a devenit jucător profesionist în 2001, la 3 ani după Federer. În total, el a câștigat 22 de titluri de Mare Șlem, 14 dintre acestea la Roland Garros. Pentru mai mult de un deceniu, Nadal a dominat lumea tenisului masculin alături de Roger Federer și Novak Djokovic.

Primul titlu ATP câștigat de Rafael Nadal a fost la vârsta de 15 ani, în 2002, acasă, la Mallorca, unde l-a învins pe Ramon Delgado, urmând să înceapă o frumoasă poveste în tenisul profesionist, poveste care încă se scrie.

2022 a fost anul când Nadal a reușit să câștige cel de-al 22-lea titlu din cariera, urmând ca începutul lui 2023 să vină cu o accidentare, chiar la Australian Open. Deși retragerea din tenis este aproape, spaniolul nu vrea să se dea bătut, țintind cât mai multe titluri și meciuri câștigate în fața celuilalt mare rival, Novak Djokovic.

De la primul meci, la ultimul

Primul meci Roger Federer – Rafael Nadal s-a desfășurat în anul 2004, la turneul ATP Masters 1000 Miami. Partida a fost câștigată în două seturi de spaniol, urmând ca în ediția urătoare elvețianul să își ia revanșa, în finală, după cinci seturi pline de suspans. Fanii tenisului asistau în acei ani la nașterea unei rivalități uriașe.

De cele mai multe ori, cu doar câteva excepții, cei doi s-au întâlnit în semifinale și finale. De la Australian Open până la Indian Wells, elvețianul și spaniolul s-au duelat până la capătul puterilor pentru a demonstra cine este mai bun. Rivalitatea din teren a captivat fanii tenisului, indiferent de preferințe sau localizare pe glob.

În ceea ce privește victoriile, Nadal a condus lupta. Spaniolul are în palmares 24 de victorii în fața lui Federer, care a acumulat „doar” 16 reușite. Ultimul meci dintre cei doi, spre regretul iubitorilor „sportului alb” a fost în semifinalele de la Wimbledon, în 2019. Acel meci a reprezentat și ultima victorie a lui Federer în fața lui Nadal. În finala turneului din acel an, tenismenul elvețian a pierdut în fața lui Novak Djokovic.

Rivalitatea dintre marii jucători s-a încheiat în momentul retragerii lui Federer din tenis, în 2022, urmând ca în viitor Nadal să se dueleze cu Novak Djokovic pentru titlurile marilor turee de tenis.