Jocul de poker nu presupune doar să valorifici mâinile bune. Pentru a fi competitiv la masă trebuie să dobândești cunoștințe solide, să adopți o strategie de joc eficientă și să dezvolți permanent abilități specifice cu care să speculezi slăbiciunile adversarilor. Pe scurt, trebuie să îți alegi unul din cele 4 tipuri de jucator poker și să îl folosești în avantajul tău.

Uneori, diferența între succesul la masă și eșec este dată de capacitatea de a-ți „citi” oponenții. Informațiile despre mâinile de start, tăria unei mâini la final sau modul de manifestare pot fi esențiale în a exploata anumite situații. Pe măsură ce abilitățile tale de observare se vor îmbunătăți, îți poți eticheta adversarii. Strategia de joc va fi adaptată în funcție de aceste etichete.

tipuri de jucator poker

Cum pot fi etichetați jucătorii de poker

Dacă ai adunat suficientă experiență la masa de joc, ai realizat că jucătorii pot fi clasificați în numărul și tăria mâinilor de start cu care intră în joc și de stilul în care joacă. În funcție de selecția mâinilor cu care se implică în joc, aceștia pot fi catalogați ca Tight (ermetici) sau Loose (deschiși), iar în funcție de stilul de joc, în Agresivi și Pasivi.

  • Jucătorii Tight – joacă un număr mic de mâini
  • Jucătorii Loose – se vor implica într-un număr mare de poturi
  • Jucătorii Agresivi – nu se tem să riște jetoanele și încearcă să obțină maxim din fiecare mână
  • Jucătorii Pasivi – manifestă teamă în joc, părând că evită confruntările.

Observațiile de la masa de joc îți vor permite să cataloghezi fiecare jucător în parte. La final, vei constata că, în funcție de ambele criterii, vei identifica 4 stiluri de joc:

  • Tight-Aggressive (TAG)
  • Loose-Aggressive (LAG)
  • Tight-Passive
  • Loose-Passive

Jucători Tight Aggressive (TAG)

Acest tip de jucător se implică în joc cu o gamă limitată de mâini de start și aplică o strategie foarte agresivă, atât înainte, cât și după ce vede flopul. Se presupune că la Texas Hold’em, un astfel de jucător se implică în mai puțin de 20% din mâini.

Acest stil caracterizează jucătorii cu un stil îmbunătățit. De regulă, când un astfel de jucător se implică în mână, ceilalți se retrag. Selectivi, ei au multă răbdare și nu au teamă că vor pierde jetoanele. De multe ori sunt catalogați drept „Rechini” (Shark). La adăpostul stilului agresiv, ei pot apela la variații ale bet-urilor și la bluff-uri frecvente (după un timp la masă).

Este greu să contracarezi un astfel de stil de joc. Trebuie să fii pregătit să pierzi multe jetoane pentru a-i verifica. De aceea, atunci când te vei confrunta cu unul, este de preferat să apelezi la mâini de start puternice, cu conectori suited.

Jucători Loose Aggressive (LAG)

Acest stil poate fi mult mai profitabil decât TAG, dar necesită mai multă experiență și aptitudini de adaptare a strategiei. Un astfel de stil îi determină pe adversari să facă multe greșeli. Oricum, orice confruntare cu un astfel de jucător este costisitoare. Ei vor păstra aceeași linie de pariere și vor fi greu de citit. Acest stil îi caracterizează pe cei mai mulți dintre jucătorii profesioniști de poker.

Jucători Tight Passive

Jucătorii cu acest stil blufează foarte rar. Ei manifestă o oarecare teamă de a nu pierde și vor paria reactiv. Ei vor juca puține mâini de start și vor încerca să investească puțin în flop. Atunci când vor avea o mână puternică vor plasa pariuri care ies din tipar. Teoretic, poți domina astfel de jucători printr-o agresivitate crescută, dar, dacă te vor plăti, ar trebui să-i crezi în cele mai multe cazuri.

Jucători Loose Passive

Este adversarul pe care și-l doresc toți la masa de joc. Vor fi multe mâini în care se implică (peste 50 %) și va avea tendința de a plăti bet-urile celorlalți în speranța că deține mâna cea mai bună, deși deține o combinație slabă (a doua sau chiar a treia pereche de pe masă). Un astfel de jucător are puține șanse să câștige pe termen lung.

Tu în care categorie de tipuri de jucator poker te încadrezi?

Dacă îți propui să devii un jucător profesionist de poker, trebuie să faci o analiză obiectivă și să vezi în care dintre aceste categorii de plasezi. Este evident că simpla etichetare nu este suficientă pentru a avea succes. Să jonglezi cu aceste stiluri și să fii creativ când stabilești strategiile de pariere poate fi foarte derutant pentru adversari.

Intră acum pe NetBet Poker, înscrie-te la una din mesele de joc și încearcă să etichetezi adversarii! Ești suficient de bun încât să profiți de aceste observații?