Am convenit că pentru a fi un jucător de poker decent trebuie să studiezi și să aplici strategiile optime pentru anumite situații în care te vei afla la un moment dat. Astăzi o să analizăm strategia short-stack în poker pentru situația în care stiva ta de jetoane este mică.
Dacă la poker cash game poate fi alegerea ta să joci cu puține fise (ai posibilitatea să cumperi jetoane), la turneele MTT vei fi pus frecvent în situația de a avea puține jetoane. În acest material vom încerca să schițăm o strategie care să te ajute în astfel de situații.
Când ești un jucător short-stack?
În traducere, short-stack înseamnă stivă scurtă. Astfel, este evident că ești un jucător short-stack atunci când mai ai puține jetoane pe masă. În jocurile cash, ești considerat un astfel de jucător dacă ai mai puțin de 100 BB. În cazul turneelor, lucrurile stau puțin diferit. În general, se consideră short-stack un jucător care are mai puțin de 20 BB.
Dacă în cazul jocurilor cash găsești jucători recreativi care nu realizează că stiva lor a scăzut sub 100 BB sau dai peste short stackeri profeșioniști care adoptă această strategie, în turnee ajungi în această situație ca urmare a unor pierderi succesive, dar și a creșterii Blind-urilor și a Ante.
Cum îți construiești strategia în short stack
Strategia de joc cu fise puține trebuie să țină cont de mai multe aspecte. Nu există rețete magice, ci doar decizii în concordanță cu acțiunea de la masă. În principiu, în astfel de situații ai puține lucruri de făcut.
Cele mai multe dintre deciziile tale în această situație vor fi pre-flop. Una dintre acțiunile care își pot dovedi valoarea este să mergi All-in. Anumite mâini de start pot fi împinse all-in, în funcție de numărul de BB și poziția la masă. Ele sunt prezentate în diagrame pe care un jucător de turnee trebuie să le memoreze pentru a-și eficientiza strategia. Deși analizată în toate detaliile, și această strategie trebuie ajustată, în funcție de adversar și de stiva acestuia. Un jucător care plătește frecvent și are o stivă decentă, cel mai probabil nu va renunța ușor la pot.
În cazul în care nu vrei să pariezi toate fisele, dar îți dorești să vezi flopul, trebuie să-ți ajustezi deschiderea în funcție de numărul de BB. O strategie comună în astfel de situații este să deschizi cu 2 sau 2,5 BB.
În situația în care joci împotriva unui jucător cu fise puține, este recomandat să fii agresiv, pariul tău urmând să îl pună pe acesta în dificultate. În mod ironic, pentru mulți jucători profesioniști, agresivitatea este cea mai bună strategie și în cazul în care fisele tale s-au împuținat. Ceilalți jucători de la masă te vor privi ca pe o victimă, îndeosebi în turneele bounty.
De aceea, este important să joci all-in atunci când decizia lor de a plăti să fie mai greu de luat, iar riscul lor să fie unul suficient de mare. Chiar dacă vei pierde mâna, măcar ai făcut-o luptând.
Avantajele strategiei short-stack în poker
Bineînțeles, în cazul unui turneu și această strategie trebuie ajustată în funcție de poziția în clasament și nivelul premiilor. Uneori merită să aștepți pentru a-ți asigura un premiu mai mare. Spre exemplu, la poker online, dacă premiul crește considerabil după ce un jucător este eliminat, iar în joc sunt câțiva jucători cu stive mai mici decât a ta, iar aceștia vor fi obligați la un moment dat să pună în joc toate fisele, uneori merită chiar să ratezi o mână cu potențial.
În principiu, să rămâi cu puține jetoane la poker este o situație nedorită. Te întrebi în acest caz cum ar putea o astfel de situație să prezinte și avantaje. Indiferent că ești jucător de turneu sau de cash, când ești short-stack:
- Ai mai puține decizii dificile de luat
- Deciziile vor fi luate mai rapid
- Poți să-ți studiezi adversarii (mai ales la mesele cash)
- Poți profita de faptul că mulți dintre adversari nu se adaptează strategiei short-stack.
Concluzii
Ca în orice situație în jocul de poker, și atunci când joci cu fise puține, inspirația poate fi decisivă. Dar atunci când acțiunile au la bază analize atente și exercițiu, este mult mai probabil ca acestea să fie corecte. Chiar dacă vei pierde pe termen scurt, în timp strategia corectă va face diferența. Pentru a învăța să stăpânești jocul de poker short-stack, îți recomandăm să exersezi la mesele cash și în MTT-urile de la NetBet Poker!