Tenisul este unul dintre cele mai urmărite sporturi din lume, mai ales în preajma turneelor de Grand Slam. Ca în orice sport, acesta a cunoscut și încă cunoaște rivalități puternice între jucători și jucătoare, dar și incidente șocante. Urmează, mai jos, povestea concurenței acerbe din meciurile Steffi Graf – Monica Seles.

Steffi Graf - Monica Seles

Steffi Graf – Monica Seles. Cum a început rivalitatea lor

O rivalitate care a ținut captivată lumea tenisului feminin mai bine de un deceniu a fost Steffi Graf – Monica Seles. Cele două, cu abilități uluitoare pe teren, indiferent de suprafață, au arătat că în „sportul alb” orgoliile contează, nu numai forma fizică și tehnica.

Cele două s-au întâlnit pentru prima dată într-un meci la Roland Garros, în finala din 1989. Atunci Monica Seles avea doar 16 ani și meciul decisiv reprezenta prima prima finală de Grand Slam jucată în carieră. Nemțoaica s-a impus abia în al treilea set, meciul a fost unul spectaculos. Aceasta a fost scânteia care a dat start unei rivalități uriașe.

Cele două s-au întâlnit în total de 15 ori, între 1989 și 1999. Steffi Graf a câștigat în 10 dintre întâlnirile cu Monica Seles. Prima victorie prima victorie pentru Seles, într-un meci cu Graf, avea să vină abia în 1990, în finala German Open, competiție desfășurată pe zgură. Aceasta a fost doar încălzirea pentru sârboaică. În același an a câștigat un trofeu mult mai important, cel de la Roland Garros. Deși Graff a dominat-o în aproape toate competițiile, Seles nu a fost demoralizată, iar în 1993 a câștigat titlul de la Australian Open, tot într-un meci contra nemțoaicei.

Meciul care a șocat o lume întreagă

După cum aminteam mai sus, tenisul a oferit fanilor nu numai momente de fericire, ci și momente de șoc, dezamăgire, indignare, revoltă și frustrare.

Unul dintre momentele șocante care au contribuit la sporirea securității jucătorilor și celorlalți spectatori în arenele de tenis s-a petrecut pe 30 aprilie 1993, la un meci Magdalena Maleeva – Monica Seles.

Într-o pauză dintre game-uri, un fan obsedat al lui Steffi Graf s-a furișat din tribune și a ajuns în dreptul sârboaicei, pe care a înjunghiat-o în spate cu un cuțit. A fost dusă la spital imediat după incident. Recuperarea a durat câteva săptămâni, dar ca măsură de prevenție, Seles a stat doi ani pe bară, luându-și între timp cetățenia americană, în 1994. Bărbatul care a înjunghiat-o a stat în pușcărie doar 6 luni, fiind declarat fără discernământ de către medici.

Ultima ei victorie într-o finală de Grand Slam a fost în 1996, la Australian Open, contra nemțoaicei Anke Huber. Cu Steffi Graff avea să se întâlnească ultima oară în carieră în semifinalele de la Roland Garros din 1999, meci pe care l-a pierdut.

De atunci, în tenis s-au schimbat multe, dar puține lucruri au rămas în memoria fanilor. Duelurile dintre cele două au fost consemnate în istoria tenisului și, fără îndoială, vor rămâne în memoria fanilor.