Farul Constanța se pregătește de returul cu Sheriff Tiraspol, după ce în tur, echipa dobrogeană condusă de Gică Hagi a învins cu scorul de 1-0, după ce fundașul David Kiki a înscris singurul gol al meciului. Jucătorii la pariuri online pot paria pe acest meci AICI. Chiar dacă acum echipele românești rar mai obțin câte o performanță notabilă în cupele europene, a fost o vreme când acestea se luptau de la egal la egal cu granzii Europei.

Topul celor mai frumoase meciuri ale cluburilor românești în cupele europene

De la frumoasa amintire din 1986 de la Sevilla, până la duelul românesc din sferturile Cupei UEFA sau minunea de la Liberec, iată unele dintre cele mai frumoase 5 episoade ale echipelor de club din România de-a lungul ultimilor 40 de ani.

2009, Liberec, ultima participare a lui Dinamo în grupele unei competiții europene

Formația din „Ștefan cel Mare”, antrenată atunci de Dario Bonetti, a reușit „Minunea de la Liberec” și a trecut în faza grupelor Cupei UEFA alături de Galatasaray Panathinaikos și Storm Graz.

În preliminariile Cupei UEFA, Dinamo a pierdut la „masa verde” meciul tur cu Slovan Liberec, după ce suporterii români au intrat pe teren din cauza supărării, în minutul 88, la scorul de 0-2 pentru cehi. În retur, echipa bucureșteană a reușit să egaleze prin Andrei Cristea și Marius Niculae (dublă), trimițând partida la loviturile de departajare, unde „câinii” au câștigat cu 8-9. A fost fără îndoială unul dintre cele mai emoționante meciuri trăite de o echipă românească în competițiile europene.

Dinamo Kiev – Steaua, 1-4, în grupele Ligii Campionilor din sezonul 2006/2007

După o calificare fără mari probleme în grupele celei mai mari cupe europene, Steaua (actuala FCSB) a ajuns să ofere emoții marilor echipe europene. Printre formațiile aflate pe val se afla și echipa din capitala Ucrainei, Dinamo Kiev, care a fost învinsă fără drept de apel de trupa condusă de Cosmin Olăroiu.

Ghionea (3′), Badea (24′) și Dică (43′, 79′) au fost cei care au adus fericirea pentru suporterii roș-albaștri și nu numai. Ba, mai mult, acesta este meciul în care a fost rostită populara vorbă „du-te, Dică!” de către unul dintre comentatorii partidei, aflat, evident, ca foarte mulți români, sub imperiul emoțiilor. Steaua a terminat, atunci, pe locul 3 al grupei, cu 5 puncte, avându-i ca rivali pe Real Madrid și Olympique Lyonnais.

Shakhtar Donețk – FC Rapid, 0-1, noiembrie 2005

Unul dintre cele mai memorabile momente pentru fanii giuleșteni a fost întâlnirea tată-fiu din grupele Cupei UEFA, în meciul Shakhtar Donețk – FC Rapid, meci decis în urma unui gol înscris de Marius Măldărășanu în minutul 87.

Rapid, antrenată atunci de Răzvan Lucescu, a reușit, așadar, să învingă într-un meci plin de emoții cu echipa antrenată de tatăl său, Mircea Lucescu. „După ce s-a terminat meciul, eu mi-am dat seama că mă bucur de înfrângerea tatălui meu, ceea ce m-a afectat destul de tare”, a transmis Răzvan Lucescu la ceva timp după acel meci.

În acel sezon, Rapid o întâlnea pe Steaua (actuala FCSB) în sferturile Cupei UEFA, fiind învinși de rivalii roș-albaștri.

Dinamo – Liverpool (0-1 / 1-2), în 1984

Dinamo a fost prima echipă românească care a reușit să ajungă în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, actuala Ligă a Campionilor. Chiar dacă echipa din „Ștefan cel Mare” a pierdut în fața formației engleze, aceasta fost una dintre cele mai importante performanțe ale fotbalului românesc.

Singurul gol al dinamoviștilor a fost marcat acasă, în retur, pe fostul stadion „Lia Manoliu”, de Costel Orac, ceea ce i-a făcut pe fanii din tribune să spere la o minune. Din păcate, aventura „câinilor” s-a oprit în semifinale, dar amintirea încă dăinuie.

Steaua – Barcelona (0-0 / 2-0 la loviturile de departajare), la Sevilla, în mai 1986

Cu siguranță cel mai important meci pentru fotbalul românesc este cel din finala Cupei Campionilor Europeni, câștigat de Steaua în fața lui FC Barcelona, la loviturile de departajare. Cu echipă redutabilă formată din Majearu, Boloni, Balint, Lăcătuș, Pițurcă, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu și Duckadam, Steaua reușea să aducă acasă cel mai prestigios trofeu din fotbalul european.

Helmut Duckadam a fost, poate, cel mai important om al acelui meci, având în vedere că a parat toate loviturile de la 11 metri ale catalanilor. Cei care au marcat golurile decisive au fost Marius Lăcătuș și Gabi Balint.