Fiecare jucător de poker a experimentat perioade în care jocul a mers foarte prost, chiar dacă el a plecat cu un avantaj serios. De câte ori ai prins QQ într-un moment dificil și ai forțat un all-in pentru a te reface, dar ai dat în ași de buzunar sau ai fost plătit cu cărți marginale, iar adversarul a prins două perechi? Ce faci când de fiecare dată când joci cu KK mână de start, flopul îți dezvăluie un as?

Cum îți maschezi trăirile și cum îți recâștigi concentrarea la joc? În pokerul online lucrurile pot fi mai simple, dar ce faci când joci poker live, iar tu ești ca o carte deschisă pentru ceilalți jucători? Experiența personală, dar și a unor jucători de succes arată că poți trece peste aceste momente proaste în poker cu puțină disciplină și acțiuni clare.

 momente proaste în poker

Tratează pokerul ca un joc, înțelege bad beat-urile

Nimic nu te scoate mai tare din zona ta de confort la poker decât bad beat-urile. Când intri în mână cu un avantaj evident, consideri că este normal să și câștigi mâna respectivă. De fapt probabilitatea infirmă așteptările tale. Să presupunem că mergi all-in cu o perechea de top împotriva unui draw de culoare. Statistica spune că vei câștiga un astfel de joc în doar 70% din cazuri. Consultând cărțile de strategie, vei afla că poți pierde cu ași de buzunar în fața 7-2 în 12% din cazuri.

De aceea este foarte important să înțelegi că bad beat-urile fac parte din joc. De fapt, nu deții decât în foarte puține cazuri controlul. Ceea ce poți controla cu adevărat sunt propriile reacții și deciziile.

Pauza poate întrerupe seria neagră

Cei mai mulți dintre jucători recomandă o pauză după o sesiune în care te-ai tiltat (tilt-ul este o stare emoțională în care iei decizii proaste bazându-te pe sentimente, fără a ține cont de logică). Părăsirea mesei îți oferă cadrul necesar pentru a te liniști, o evaluare a modului în care ai jucat, identificarea eventualelor greșeli și revenirea la starea de concentrare.

În acest timp poți să folosești exerciții de respirație sau îți poți dezvolta un exercițiu de concentrare asemănător cu ritualurile folosite de jucătorii de tenis înainte de a servi. Dacă ești într-un turneu, online sau live, trebuie să te întorci la masa de joc. Dacă joci cash, ai și opțiunea de a schimba masa sau chiar jocul de poker.

Învață din greșeli și îmbunătățeșteți jocul

Pentru a fi un bun jucător de poker trebuie ca, pe lângă controlul emoțiilor și al expresivității, să reușești să analizezi obiectiv propriul joc. Identificând eventuale greșeli care te îndepărtează de strategia de bază, poți aduce schimbările care atragă norocul de partea ta.

Încearcă să-ți cunoști mai bine oponenții și să le identifici punctele slabe. Construiește-ți următoarele strategii în funcție de observații!

Concentrează-te pe mâna următoare pentru a evita momente proaste în poker

Este clar pentru toți jucătorii de poker că nu există legături între mîinile jucate. Fiecare nouă distribuire de cărți reprezintă o altă șansă pentru a obține o victorie la masa de joc. Ea trebuie jucată în funcție de realitatea de la masă, așa că lasă deoparte ceea ce s-a întâmplat în mâinile anterioare.

Concluzii

Cu cât vei juca mai mult poker, cu atât va crește probabilitatea să treci prin serii dificile cât mai lungi. Indiferent de cunoștințele și abilitățile tale, acest joc este unul în care norocul este foarte important. Acesta poate lipsi mult timp din peisaj, iar stilul tău de pariere nu poate compensa întotdeauna acest fapt. Tot ce trebuie să faci este să respecți strategia și statisticile și să îți ajustezi pariurile în funcție de șanse și nu în funcție de cât ai de recuperat.