Popularitatea jocului de poker este una greu de ignorat. La o masă între prieteni, într-un cazinou sau pe platformele de poker online, jucătorii se confruntă pentru a-și demonstra acuratețea strategiilor, abilitățile dobândite și tăria psihică. Descoperă istoria pokerului în randurile de mai jos:

istoria pokerului

Apariția jocului de poker

Jocurile de cărți au fost printre puținele surse de distracție în urmă cu mai bine de 1.000 de ani. Se presupune că inventatorii cărților de joc au fost chinezii, în jurul anului 1.000 d.Hr., iar în Europa acestea au ajuns în secolul al XIV-lea. După unele surse, pokerul ar fi derivat din Mahjong, în secolul al X-lea, și ar fi fost jucat cu pietre de domino. În secolul al XVI-lea, variante incipiente de poker se jucau în Persia (As Nas) și Spania (Primero). Din varianta spaniolă au derivat jocurile de poque și pochen în Franța și, respectiv, Germania.

Se consideră că anul de apariție al jocului de poker este 1829. Americanii cumpăraseră Louisiana de la Napoleon Bonaparte care avea nevoie de bani pentru a susține campaniile militare din Europa. În 1929, Joseph Cowel a remarcat imigranți francezi care jucau „Poques” în New Orleans. Această formă de poker se juca cu 20 de cărți, cei 4 participanți primind câte 5 cărți, după care pariau (o formă de Five Card Draw). Jocul a fost adoptat de americani care, din 1934, au introdus pachetul cu 52 de cărți. Astfel, la joc puteau participa până la 6 jucători.

Primele reguli la poker au fost stabilite de Jonathan H. Green, participant la Războiul Civil din America. Odată sistematizat, jocul a prins foarte bine la soldați, fiind modul preferat pentru a petrece timpul în care nu luptau.

Istoria pokerului

Pokerul a prins foarte tare. El reprezenta principala relaxare pentru participanții la goana după aur din America anului 1849, iar mai apoi pentru cei care care au participat la cucerirea Vestului American. Adoptarea pachetului cu 52 de cărți a permis apariția unor alte variante ale jocului, cele mai cunoscute fiind Texas Hold’em, Omaha sau Stud.

Adevărata explozie a pokerului a venit în anii 1970, când au fost organizate primele ediții ale World Series of Poker. Televiziunile au sesizat potențialul acestui joc și, în 1973, au apărut primele emisiuni televizate de la World Series. Evenimentul a crescut în popularitate, număr de evenimente, număr de participanți, premii, iar televiziunile au exploatat frenetic evenimentul. Au fost organizate tot felul de mese televizate la care erau invitați cei mai cunoscuți dintre jucători. Astfel au apărut vedetele din poker: Doyle Brunson, Stu Ungar, Phil Helmuth, Daniel Negreanu, etc.

Pokerul online a dus jocul la nivelul următor

Existau câteva platforme unde se putea juca și înainte de 1 ianuarie 1998, dar aceasta este considerată data de naștere a pokerului online. Dintr-odată nu mai era nevoie să te deplasezi la cazinou pentru a juca poker. Din confortul propriei locuințe, în condițiile care te avantajau, puteai în orice moment să te așezi la o masă de poker.

Extinderea rețelelor de internet, dezvoltarea device-urilor (în special apariția telefoanelor mobile) și aplicațiile pentru mobil au făcut ca numărul jucătorilor de poker să crească exponențial. Acest boom a fost întrerupt pe 15 aprilie 2011, Vinerea Neagră a pokerului online. Departamentul de Justiție din America a confiscat domeniile câtorva dintre liderii industriei de poker online. După câțiva ani piața și-a revenit, dar au fost introduse reglementări stricte.

Pokerul azi

Se estimează că sunt peste 100 de milioane de jucători de poker online, mare parte dintre ei în SUA. Astăzi, aceștia au posibilitea ca jucând online să obțină participarea la unele dintre cele mai prestigioase evenimente din poker live.

Chiar dacă interesul în jurul pokerului pare să fi scăzut, acesta rămâne modalitatea de distracție favorită pentru mulți oameni. Dovada este faptul că la ediția 2023 a WSOP au fost organizate 95 de evenimente la care s-au înscris un număr record de participanți. Doar la Main Event au participat 10.043 de jucători (nou record). Brățara pentru acest turneu cu buy-in de 10.000 USD  a fost câștigată de americanul Daniel Weinman care a încasat un premiu în valoare de 12,1 milioane USD, cel mai mare premiu câștigat vreodată în evenimentul principal. Cel mai mare premiu din istoria WSOP, în valoare de 18,3 milioane USD,  fost câștigat de Antonio Esfandiari la ediția din 2012, în evenimentul Big One for One Drop cu intrare de 1 milion USD.

Acum că ai descoperit istoria pokerului, îl poți încerca în varianta cea mai potrivită – online, la NetBet!