Cel mai popular sport printre jucătorii la pariuri sportive, fotbalul unește oamenii, dar a dat naștere și unor rivalități care au dezvoltat diferendele istorice dintre unele țări. Aceste rivalități sunt evidente la nivelul echipelor naționale, deoarece la nivel de cluburi ele sunt mai pronunțate în competițiile interne. Cupa Mondială a fost terenul propice pentru ca aceste rivalități să se manifeste la un nivel înalt. Sorții au făcut ca unele echipe să se întâlnească destul de des în anumite faze ale competiției (Brazilia și Suedia s-au confruntat de 7 ori), dar doar câteva partide sunt încărcate cu o istorie care pune în umbră forma de moment a sportivilor.

 

Cupa Mondială - rivalități

Brazilia vs Argentina – Superclasico de las Americas

Rivalitatea dintre Brazilia și Argentina  este una bazată exclusiv pe fotbal, deși între cele două țări importante din America de Sud au existat și diferende politice, culturale sau militare. Cele două echipe s-au situat mai mereu între cele mai puternice echipe din lume și au dat unii dintre cei mai talentați fotbaliști: Pele, Ronaldo Nazario, Garrincha, Neymar, respectiv, Maradona, Messi, Alfredo Di Stefano sau Mario Kempes.

„Bătălia Americilor” sau „esența rivalității fotbalistice” cum a numit-o FIFA, generează confruntări cu un grad ridicat de competitivitate, dar adună și o mare cantitate de talent pe metru pătrat. Această rivalitate a început în 1914. De atunci s-au adunat 105 de meciuri în care brazilienii s-au impus de 41 de ori, în timp ce argentinienii au reușit doar 38 de victorii. Tot Brazilia conduce și la golaveraj cu 163-160.

La Cupa Mondială, cele două formații s-au întâlnit de 4 ori, rezultatul fiind două victorii ale brazilienilor, o remiză și un succes argentinian.  Primul meci la campionatele mondiale între cele două superputeri fotbalistice s-a disputat în a doua fază a grupelor de la turneul final din 1974, disputat în Germania. Selecao s-a impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Rivelino și Jairzinho, în timp ce pentru Pume a înscris Miguel Brindisi. 

Poate, cel mai important meci s-a desfășurat pe 18 iunie 1978, în al doilea meci din a doua fază a grupelor de la turneul final găzduit de Argentina. Meciul s-a terminat nedecis, 0-0, rezultat care a avantajat Argentina. Aceasta a câștigat grupa grație unui golaveraj mai bun, a mers în finala cu Olanda și a câștigat trofeul prin golurile marcate de Kempes și Bertoni în prelungiri.

A doua victorie a Braziliei a venit în a doua fază a grupelor la CM din 1982. Brazilienii au câștigat cu 3-1 un meci în care Diego Maradona a fost eliminat. Marcatori au fost Zico, Serginho Chulapa și Leovegildo Lins da Gama Junior pentru Brazilia, în timp ce pentru Argentina a înscris Ramon Diaz. Argentina și-a luat revanșa 8 ani mai târziu când a eliminat Brazilia în optimi, prin golul marcat de Claudio Canniggia.

Momente bizare ale rivalității braziliano-argentiniene la fotbal

Primele două meciuri de impact între cele două echipe au avut loc în 1937 și 1939. Ambele au fost marcate de controverse semnificative. În finala Copa America din 1937, la finalul turneului disputat în Argentina, cele două echipe se aflau la egalitate de puncte și a fost necesar un meci playoff  pentru a stabili câștigătoarea. Meciul desfășurat pe Stadionul San Lorenzo a fost plin de durități și a fost marcat de confruntări violente și o pauză de 40 de minute după ce brazilienii au părăsit terenul în semn de protest față de arbitraj. Argentinienii s-au impus cu 2-0 după prelungiri, prin golurile înscrise de Vicente de la Mata. 

Pe 22 ianuarie 1939, într-un meci contând pentru Copa Julio Roca, a venit rândul Argentinei să părăsească terenul de joc acuzând arbitrajul părtinitor al uruguayanului CO Monteiro. După aceste două întâmplări, meciurile dintre cele două echipe au devenit și mai tensionate, intrările foarte dure, controversele legate de arbitraj și conflictele pe teren sau în afara acestuia fiind evenimente comune.

Toate acestea au culminat cu acuzația adusă de brazilianul Branco staff-ului medical argentinian la Cupa Mondială din 1990. Acesta a susținut că sticla cu apă primită de la argentinieni a conținut tranchilizante  care i-au provocat amețeli puternice. Mai în glumă, mai în serios, Maradona a confirmat incidentul după câțiva ani. Ultimul moment tensionat s-a petrecut în preliminariile Cupei Mondiale care se va disputa în acest an în Qatar. Meciul retur, care se disputa la Sao Paolo a fost întrerupt de agenții sanitari locali pentru a expulza 4 jucători argentinieni. Pumele au părăsit terenul, iar forul sud-american CONMEBOL și FIFA au hotărât ca acesta să se rejoace pe 22 septembrie 2022.

Italia vs Franța – Derby d’Europa

Italia și Franța nu au avut conflicte majore, dar sunt protagonistele uneia dintre cele mai frumoase rivalități din fotbal. Aceasta a început în anul 1910 și a generat unele meciuri de pomină. Mulți pun această rivalitate pe un stil de viață asemănător în care arta, vinul, mâncarea bună și moda sunt în centrul preocupărilor.

Cele două echipe sunt printre performerele Cupei Mondiale cu 4 trofee deținute de Italia și 2 de Franța. Cum cele două sunt prezențe obișnuite la turneele finale de campionat mondial (Italia a ratat prezența în Rusia 2018 și va lipsi și din Qatar 2022), au fost puse în situația de a se confrunta de 5 ori în această competiție.

Italienii au câștigat primele două confruntări: 3-1 în sferturile de finală de la Cupa Mondială din 1938 (marcatori Gino Colausi și Silvio Piola 2 pentru italieni, respectiv Oscar Heisserer pentru francezi)) și 2-1 la turneul final din 1978 (marcatori Paolo Rossi și Renato Zaccarelli pentru italieni, respectiv Bernard Lacombe pentru francezi).

Franța și-a luat revanșa în 1986. La turneul final din Mexic, „les bleus” i-au eliminat pe italieni în optimi după un sec 2-0 în care marcatori au fost Platini și Yannick Stopyra. 12 ani mai târziu, la Paris, în sferturi de finală, cele două terminau la egalitate, 0-0, dar francezii mergeau mai departe după penalty-uri. Mai mult, ei vor cuceri, pe propriul teren, primul titlu de campioni mondiali. 

După alți 8 ani, cele două formații s-au întâlnit în finala turneului final al Campionatului Mondial, disputat în Germania. Zidane a deschis scorul din penalty, dar Materazzi a egalat după doar 12 minute. Italienii au devenit campioni mondiali după loviturile de departajare. Cei doi marcatori din timpul regulamentar au fost protagoniștii celei mai controversate faze. În minutul 110, după un clinci, francezul l-a lovit cu capul în piept pe italian și a fost eliminat.

Ce a declanșat rivalitatea Germania vs Anglia la fotbal

Englezii și germanii sunt două națiuni rivale încă din perioada colonială. Interesele celor două țări s-au intersectat deseori. Deși în fotbal cele două se cunosc de mai bine de 100 de ani, rivalitatea dintre ele a atins cote amețitoare după cel de-al doilea război mondial. Confruntările dintre cele două echipe au fost atât de intense încât Uli Honess, fostul președinte al lui Bayern Munchen, a declarat:

„Ori de cîte ori jucăm cu ei, englezii încă se cred în al Doilea Război Mondial. Au trecut atâtea decenii de atunci şi ei continuă să sape şi acum tranşee.”

Cele două echipe s-au întâlnit de 5 ori la Cupa Mondială. Prima confruntare a avut loc în finala turneului din 1966, disputat în Anglia. Pe Wembley, în fața a 98.000 de spectatori, Germania a deschis scorul prin Haller, dar englezii au întors rezultatul prin Hurst și Peters. Weber a egalat în minutul 89 și meciul a mers în prelungiri. Hurst a marcat de două ori, iar Anglia obține singurul titlu mondial din palmares. Victoria a fost una controversată, primul gol din prelungiri fiind acordat de tușier, deși mingea nu trecuse linia de poartă.

Răzbunarea nemților nu s-a lăsat așteptată

De atunci, nemții au căutat permanent revanșa. La turneul final din 1970, organizat de Mexic, germanii au eliminat Albionul în sferturile de finală. În minutul 50 britanicii conducea cu 2-0 după golurile înscrise de Mullery și Peters, dar au fost egalați prin golurile marcate de Beckenbauer și Uwe Seeler, pentru ca meciul să fie decis în prelungiri de reușita lui Gerd Muller.

În 1982, Anglia și Germania s-au întâlnit în a doua fază a grupelor și au terminat nedecis, 0-0. După 8 ani, la Mondialul italian, Germania și Anglia se întâlneau în semifinale. Brehme și Lineker au marcat în timpul regulamentar, meciul a mers la loviturile de departajare unde germanii nu au greșit. Pentru ca răzbunarea să fie și mai dulce, nemții au cucerit titlul mondial învingând în finală Argentina cu 1-0.

Ultima înfruntare dintre cele două echipe a avut loc la CM 2010 din Africa de Sud. La Bloemfontein, în optimi, Germania a câștigat cu 4-1. Răzbunarea nemților a fost completă după ce, la scorul de 2-1, lui Frank Lampard i-a fost refuzat un gol de către tușierul care nu a văzut că mingea lobată de englez a trecut de linia porții.  Acest eveniment a grăbit introducerea tehnologiei de linia porții la Cupa Mondială din 2014 și tehnologia VAR până la ediția din 2018.

Rămâi aproape de NetBet Blog pentru cât mai multe informații despre Cupa Mondială și oferta de pariuri NetBet pentru Qatar 2022!