Blackjack este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume, atât în cazinourile clasice, cât și pe platformele de cazino online. Pe cât pare de simplu, blackjack are și o latură strategică foarte interesantă, care intrigă pe mulți jucători.

masa de blackjack

Menționat de Cervantes

La fel ca și în cazul altor jocuri de cărți, originea blackjack-ului nu este cunoscută cu exactitate, dar precursorul său este așa numitul „21”. În anul 1601, autorul spaniol Miguel de Cervantes, celebru pentru romanul Don Quijote, menționează acest joc într-o povestire în care personajele principale sunt un cuplu de jucători, care fac trucuri cu cărți în Sevilia. Cei doi sunt foarte pricepuți la 21 și reușesc să câștige adesea. Jocul presupune să obțină cel mult 21 de puncte din cărțile avute. De asemenea, în povestire este menționat și faptul că asul poate avea valoarea de 1 sau 11, după cum stabilește jucătorul. Povestirea este relevantă pentru cei care cercetează istoria jocurilor de noroc, deoarece atestă faptul că pe teritoriul Spaniei actuale, și de altfel în toată Europa occidentală, jocul era cunoscut încă de la începutul secolului XVII.

Blackjack în America

Despre modul în care acest joc a ajuns în America s-a speculat destul de mult. S-a presupus că acesta a ajuns dincolo de ocean la începutul anilor 1800, dar alte surse precizează Primul Război Mondial. Din acea perioadă se presupune că a devenit celebru numele Blackjack. Potrivit unor surse, cazinourile din acele timpuri ofereau un bonus de câștig celor care reușeau să câștige cu asul de pică și un juvete (jack) de roșu. Mâna a primit numele de “Blackjack“, iar această denumire s-a lipit perfect pe numele jocului.

Un cercetător francez al acestui joc, Thierry Depaulis, a făcut altă asociere interesantă. Acesta a găsit dovezi blackjack era foarte popular pe vremea Goanei după aur (1896-1899), iar numele ar putea veni de la „zincblade”, un minereu de zinc. Acesta era adesea găsit împreună cu zăcămintele de aur și argint, dar putea fi și doar o amăgire. Paralela este cu atât mai interesantă deoarece în America zincblade mai este numit și blackjack.

Simbolistica numărului 21

La fel ca și în alte jocuri de noroc, gamblerii au încercat să descifreze cât mai multe aspecte legate de blackjack. Unele dintre ele se bazează pe formule matematice, iar altele doar pe superstiții. De cele mai multe ori este vorba de o combinație între cele două, astfel încât mulți jucători își formează un sistem personal de joc.

Cum văd matematicienii numărul 21

Este cunoscut faptul că o parte dintre cei mai faimoși jucători de blackjack din lume au dezvoltat sisteme matematice. Aceștia au cunoscut așadar și faptul că 21 este un număr identificat și folosit în diferite ecuații matematice. Printre lucrurile interesante de știut este faptul că 21 este considerat număr triunghiular deoarece este suma primelor șase numere naturale (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 = 21) și poate fi reprezentat printr-un triunghi format din puncte. De asemenea, acesta este un număr care apare într-o secvență matematică, ce poate fi adesea regăsită în tiparele din natură. Spre exemplu această secvență numerologică care include numărul 21 poate fi văzută în numărul de ramuri ale copacilor sau în numărul de petale al unei flori, cum ar fi în cazul margaretelor.

De ce este numărul 21 norocos

Potrivit mai multor studii numerele considerate de cele mai multe persoane din lume norocoase sunt 3 și 7. Acestea sunt foarte des utilizate în loterie, ruletă sau alte jocuri de noroc. Produsul celor două este 21, ceea ce face din acest număr un adevărat câștigător. Cei care au o fire speculativă au recurs chiar și la numerologie pentru a stabili care este energia numărului 21. Astfel în numerologie numărul 21 are o sumă de atribute pozitive. Acest număr conține mai multe idei optimiste, cum ar fi creativitate, inspirație, tact și chiar talent. Nu e astfel de mirare că jucătorii consideră 21 un  număr norocos.

Sufletul are 21 de grame?

În 1907 medicul Duncan MacDougall din Haverhill, Massachusetts, a publicat un controversat studiu. Acesta dorea să impună ipoteza că sufletul unei persoane are greutate măsurabilă. Acesta a încercat să măsoare schimbarea de masă a șase pacienți în momentul decesului. La unul dintre subiecți a sesizat o pierdere în greutate de 21 de grame. Experimentul a fost contestat de numeroși medici și oameni de știință care au considerat neconcludente testele. Cu toate acestea, în jurul acestui experiment s-a creat mult interes și subiectul a fost exploatat  în mai multe filme și creații artistice.

Jucători celebri de blackjack

Având atât de multe valențe, nu este de mirare că blackjack-ul este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de cărți din lume. De-a lungul timpului s-au creat clasamente ale celor mai buni jucători, care au reușit să adune câștiguri fabuloase, de milioane de dolari la masa de joc. Printre cei mai cunoscuți și apreciați jucători se regăsesc: Al Francesco, Peter Griffin, Ken Uston, Don Schlesinger și Max Rubin. La inițiativa ultimului, în 2002 a fost creat Blackjack Hall of Fame, în Barona Casino din San Diego, California. Cei incluși în galeria legendelor au obligația de a nu juca niciodată blackjack la mesele cazinoului american, dar beneficiază și de facilități. Aceștia au asigurate la Barona cazare, băutură, mâncare și privilegii pe terenurile de golf pe viață.