Dincolo de faptul că este un joc de noroc, pokerul este și un sport al minții. De aceea antrenamentul este foarte important pentru jucători, ajutându-i să identifice și să corecteze greșelile de strategie și abilitățile dobândite. Pentru jucătorii începători este necesar un antrenament de poker pentru a-și contura și perfecționa un anumit stil de joc, în timp ce profesioniștilor le îmbunătățește strategia și-i ajută să elimine deficiențele din joc.

antrenament de poker

Ce presupune un antrenament de poker?

Pokerul este un joc de îndemânare, iar modul în care joci îți va oferi un avantaj față de concurență. De altfel, abilitățile și experiența sunt cele care fac diferența între un începător și un profesionist.

Apariția jucătorilor de poker online a mărit cererea de antrenori. Acestei activități i s-au dedicat jucători de poker profesioniști, jucători online, blogeri și oameni de știință care au ca pasiune acest joc.

Există numeroase moduri în care te poți antrena să devii mai bun la poker. Un antrenor (mentor) poate utiliza mai multe instrumente :

  • Cărți
  • Materiale de strategie, inclusiv diagrame
  • Ghiduri virtuale
  • Cursuri online
  • Sesiuni live prin apel video pe Zoom sau Discord
  • Instrumente AI
  • Lecții video
  • Podcasturi
  • Feedback personalizat

Beneficiile unui antrenament de poker

Scopul antrenamentului este acela de a deveni mai bun. El vizează toate aspectele jocului, de la managementul bankroll-ului, până la luarea deciziilor la masă. Ajustări ușoare ale strategiei de joc te pot transforma instantaneu într-un jucător greu de bătut.

Ce vizează un antrenament de poker:

  • Îmbunătățirea abilităților matematice
  • Gestionarea bankroll-ului
  • Însușirea unor strategii avansate
  • Cunoașterea psihologiei pokerului
  • Creșterea încrederii în forțele proprii.

Îmbunătățirea abilităților matematice

Pentru a fi un bun jucător de poker trebuie să-ți evaluezi corect tăria mâinii. Un bun jucător știe ce mâini trebuie să joace în anumite circumstanțe. Prin antrenament vei învăța să-ți calculezi șansele și să estimezi puterea mâinii în raport cu a celorlalți jucători. Acesta este un prim pas spre decizii corecte.

Gestionarea fondurilor

Acesta este un aspect foarte important pentru a fi un bun jucător de poker. De la sumele pe care trebuie să le investești într-un singur joc, până la cât poți să riști într-o mână, toate deciziile se vor reflecta în bankroll.

Fie că joci online sau live, nu trebuie să joci niciodată bani pe care nu îți permiți să îi joci. Atunci când îți stabilești un buget pentru poker, trebuie să îți creionezi și o strategie: ce fel de turnee vrei să joci și câte. În funcție de aceste obiective îți stabilești miza pe care joci. Același lucru trebuie să se întâmple și dacă îți plac mesele cash. Trebuie să stabilești câte buy-in-uri vrei să faci și, în funcție de acestea, îți vei stabili miza pe care vei juca.

Învățarea unor strategii avansate te va ajuta să eviți să îți pui banii în mâini pe care ai șanse mici să le câștigi. Când cunoști tăria mâinii tale și șansele ca aceasta să se îmbunătățească, dar și ce strategii de pariere să aplici în anumite situații, deciziile informate pe care le vei lua te vor ajuta să eviți pierderea banilor. În multe cazuri, pokerul este despre a ști când să renunți.

Învățarea strategiei de bază în poker și perfecționarea ei

Elementele de bază ale jocului le deprinzi exersând. În schimb, pentru a aprofunda și aplica cu succes strategii avansate este nevoie, pe lângă practică, și de mult studiu. Pentru a juca mai bine pe mize mari sau la turnee cu presiune mare, trebuie să studiezi comportamentul unor jucători consacrați în anumite ipostaze.

Astfel, îți poți perfecționa strategia de pariere, vei învăța cum să profiți de poziția la masă, cum să exploatezi slăbiciunile oponenților și când este momentul pentru un „bluff cinstit”. Este rezonabil să îți creezi propriul personaj. Acesta trebuie să fie imprevizibil pentru a-i deruta pe ceilalți jucători, dar și concentrat pe rezultatul final.

Cunoașterea psihologiei în poker

Sesiunile de antrenament trebuie să vizeze și cunoașterea adversarului. De aceea, îndeosebi atunci când nu ești implicat într-o mână, este obligatoriu să urmărești reacțiile participanților la joc, limbajul corpului și expresiile faciale, să le analizezi punctele forte și punctele slabe, să identifici strategiile de pariere și să îi evaluezi emoțional. Toate acestea îți vor permite să controlezi jocul și să profiți de fiecare avantaj pe care îl ai.

În același timp, pentru a lua cele mai bune decizii și pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să fii atent la propriile reacții. În primul rând trebuie să înveți să-ți păstrezi calmul după ce ai pierdut un pot. Trebuie să controlezi limbajul propriului corp, să-ți păstrezi calmul în timpul mâinilor dure. Trebuie să înveți să ai răbdare și să eviți să te „tilt-ezi”. Pentru o mai bună putere de concentrare, odihnește-te înainte de a juca!

Încrederea în forțele proprii

Ca să poți fii un bun jucător de poker, trebuie să ai tu însuți încredere în cunoștințele, abilitățile și strategia ta. După cum știi, victoriile aduc noi victorii. Cu cât vei evolua în jocul de poker, iar rezultatele vor fi mai bune, cu atât va crește încrederea în propriile forțe.  Vei putea fi mai concentrat la joc, vei încerca să domini masa, vei plasa capcane în joc, iar rezultatele vor fi pe măsura efortului depus.

Până când îți vei stabili propria strategie de antrenament de poker, nu uita că „Repetitio mater studiorum est” (Repetiţia este mama învăţăturii). Exersează la mesele cash sau în turneele cu buy-in mic de la NetBet Poker pentru a deveni un jucător mai bun!