Jocul de poker a atras întotdeauna prin șarmul și imprevizibilitatea sa. La masa de joc, pe lângă jucătorii profesioniști, s-au așezat și persoane care au căutat doar un moment de relaxare activă. Nu este de mirare că printre aceștia s-au numărat și muzicieni care au pus pe note fragmente din acest joc plin de adrenalină și suspans.

Fie că au cântat despre jocul în sine sau au făcut asocieri între acesta și anumite momente din viața lor, combinația dintre jocul de poker live și muzică s-a dovedit una inspirată. Dar care sunt cele mai cunoscute melodii despre poker?

melodii despre poker

Robert Johnson – Little Queen of Spades

Se spune că jocul de poker a fost adus în America de imigranții din delta fluviului Mississippi. Nu este de mirare că unul dintre cele mai vechi cântece în care este invocat poker-ul vine din această zonă. Născut în 1911, Robert Leroy Johnson este considerat de mulți „primul star rock din istorie”. Deși a trăit doar 27 de ani și a cântat mai mult la colț de stradă, talentul său a fost recunoscut la nivel național.

Cele mai multe dintre melodiile sale au fost imprimate după moartea sa. Printre acestea se numără și Little Queen of Spades, o melodie clasică de blues cu multe referințe despre poker, deși are legătură mai curând cu magia neagră, de care acesta era atras irezistibil. Într-unul dintre versuri, el îi cere „micuței regine de pică” să i se alăture pentru a „face banii noștri verzi”. Indiferent că este o invitație la un joc de poker sau o propunere romantică, aceasta a găsit ecou în inimile iubitorilor de muzică.

Frank Sinatra – Luck Be a Lady

Un obișnuit al cazinourilor din Las Vegas, Frank Sinatra nu avea cum să lipsească din grupul muzicienilor care s-au inspirat din jocul de poker. În melodia Luck Be a Lady, prezentată în premieră în muzicalul Guys and Dolls, renumitul muzician compară doamnele cu norocul la poker.

Cu șarmul caracteristic și talentul înnăscut, el strecoară remarci pline de spirit în versurile acestei melodii. Chiar dacă unele dintre ele au fost în contradicție cu mișcarea de emancipare a femeilor, ele sunt mai curând o expresie a superstițiilor jucătorilor de poker, pe care îi cunoștea atât de bine.

Elvis Presley – Viva Las Vegas

Și Regele Rock and Roll-ului, Elvis Presley, a cântat despre poker. Deși nu s-a bucurat de succes la lansare, melodia sa Viva Las Vegas a devenit imnul neoficial al Orașului Păcatelor, Sin City.

Se poate spune că această melodie este una de promovare a orașului Las Vegas. Elvis Presley cântă nu doar despre jocul de poker, ci și despre blackjack, ruletă, sloturi, dar mai ales despre viața de noapte plină de strălucire și femei frumoase.

Sting – Shape of My Heart

Fostul solist vocal, compozitor și basist al trupei The Police, Gordon Matthew Thomas Summer, cunoscut sub numele de scenă Sting, s-a inspirat și el din poker pentru melodia Shape of My Heart, o prezență constantă la radiourile din lumea întreagă.

Cântecul spune povestea unui jucător de poker ghinionist. Acesta încearcă să înțeleagă sensul vieții prin prisma jocului de poker. El joacă pentru cunoaștere, împărțind cărțile pentru „a găsi răspunsul la geometria sacră a hazardului, legea ascunsă a unui rezultat probabil”. Sting folosește numeroase metafore în versurile sale: cărțile de pică sunt „săbiile unui soldat”, treflele sunt „arme de război”, etc.

Motorhead – Ace of Spades

Ace of Spades este una dintre cele mai bune melodii din repertoriul cunoscutei trupe de heavy metal Motorhead și, pentru mulți, cea mai bună melodie despre poker din istorie. În versurile acestei melodii vei găsi multe referiri la jocurile de noroc: „pushing up the ante” (împinge), „double up or quit, double stake or split” (dublează sau renunță, dublează miza sau împarte), etc. Mai mult, el face referire la celebra Mână a Mortului (perechi de Ași și optari).

În această melodie Motorhead a inserat un „vers morală”: „you win some, lose some, it’s all the same to me”. Parafrazând un celebru proverb românesc, aceasta s-ar putea traduce prin „pierzi, câștigi, jucător te numești”, dar și ca „pariază doar banii pe care ți-i permiți”.