Cupa Mondială din Qatar s-a ridicat la nivelul așteptărilor și le-a oferit fanilor fotbalului și jucătorilor la pariuri sportive online o mulțime de meciuri spectaculoase. Totul a culminat cu finala dintre Argentina și Franța, care va rămâne pentru mult timp în memoria iubitorilor fotbalului. Și cum spectacolul a fost la cel mai înalt nivel, automat au fost doborâte și anumite recorduri.

Cupa Mondială

Recordurile lui Leo Messi

Spre exemplu, a fost Cupa Mondială cu cele mai multe goluri marcate în istorie: 142 de reușite în cele 64 de meciuri. Iar în șase dintre aceste meciuri s-au marcat cel puțin câte șase goluri pe partidă, inclusiv în finala dintre Franța și Argentina.

Leo Messi a fost unul dintre marii protagoniști ai Cupei Mondiale și a reușit să își treacă în palmares trofeul suprem pe care îl țintea de atât de mult timp. Golurile sale au ajutat Argentina să devină campioană mondială, însă starul de la PSG nu s-a oprit aici. El a intrat în istoria fotbalului și pentru că a devenit jucătorul cu cele mai multe apariții la Cupa Mondială, 26 la număr. Astfel, Messi conduce în acest top, fiind urmat de Lothar Matthaus (25 de meciuri), Miroslav Klose (24 de meciuri) și Paolo Maldini (23 de meciuri).

Mai mult, Messi a devenit și primul jucător care a marcat în toate fazele eliminatorii de la un Mondial. A punctat în optimi cu Australia, apoi cu Olanda în sferturi, cu Croația în semifinale și apoi cu Franța în finală.

Argentina, prima echipă care a primit 5 penalty-uri la o Cupă Mondială

Campioana mondială Argentina este prima echipă care a primit 5 penalty-uri la o Cupă Mondială. Anterior, Olanda (1978) și Portugalia (1966) au primit câte patru penalty-uri la o ediție a turneului final. Sud-americanii au obținut prima lovitură de la 11 metri în meciul pierdut cu Arabia Saudită din prima etapă a grupelor, când Leandro Paredes a fost faultat de Saud Abdulhamid, iar Leo Messi a transformat fără emoții. Apoi, în confruntarea cu Polonia din faza grupelor, Argentina a primit un nou penalty după ce Szczesny l-a faultat pe Messi. Portarul polonez a apărat însă penalty-ul executat de Messi.

Ulterior, în sfertul cu Olanda, Acuna a obținut un penalty după o intervenție a lui Dumfries. Messi a transformat cu succes, dar Olanda a revenit pe final și s-a ajuns la lovituri de departajare. În semifinale, Argentina a primit un nou penalty, după ce Julian Alvarez a căzut după un duel cu Livakovic, iar Messi a marcat din nou. În finala, Argentina a beneficiat de un nou penalty, când Di Maria a fost faultat de Ousmane Dembele, permițându-i lui Messi să înscrie din nou.

Nu au lipsit însă controversele. Spre exemplu, penalty-ul din meciul cu Croația a fost acordat prea ușor în viziunea fostului mare fotbalist englez Garry Neville. Scăpat singur cu Livakovic, Alvarez s-a izbit de portarul croat, iar arbitrul italian Orsato a acordat penalty: „Nu este penalty, nicidecum. Portarul iese, se oprește, iar Alvarez intră în el. Ce putea face? Nu este un penalty”, a spus Neville.

Nici penalty-ul din finala cu Franța nu a fost lipsit de controverse, mulți experți fiind de părere că a fost acordat destul de ușor. „Un penalty care intră în categoria „soft”, adică o ușoară împingere urmată de un contact la picioare, când Di Maria era deja în cădere. În niciun caz nu e un penalty clar. Cei din cabina VAR nu pot interveni, deoarece contact există și e greu să aprecieze viteza și intensitatea. Este o decizie la care, în general, se dă credit arbitrului. Dacă Marciniak nu dădea penalty, cei din cabina VAR cu siguranță nu ar fi intervenit să întoarcă decizia”, a declarat fostul arbitru Marius Avram pentru ProSport.

Cristiano Ronaldo a intrat și el în istorie

Cristiano Ronaldo a părăsit turneul final cu ochii în lacrimi, însă rămâne în istoria competiției după ce a devenit primul fotbalist care a reușit să marcheze la 5 Cupe Mondiale diferite. El a marcat în partida de deschidere cu Ghana și a stabilit astfel acest record. Din păcate pentru Ronaldo, lucrurile nu au mers așa cum își dorea la această Cupă Mondială care cel mai probabil va fi ultima din cariera sa.

Qatar a devenit prima țară gazdă care a pierdut toate meciurile

Qatar nu a reușit să producă surpriza la Cupa Mondială. Așteptările erau oricum ponderate în privința acestei echipe, care s-a remarcat doar prin faptul că a devenit prima țară gazdă care pierde toate meciurile de la Cupa Mondială: 0-2 cu Ecuador, 1-3 cu Senegal și 0-2 cu Olanda.