Pariurile sunt, fără doar și poate, unul din cele mai populare hobby-uri ale secolului 21. Un hobby care poate fi foarte distractiv, dar care îți poate aduce și câștiguri incredibile.

Iar când vine vorba despre pariuri, totul se învârte în jurul cotelor – reprezentări numerice ale șanselor pe care o echipă, un sportiv sau un eveniment le au într-o anumită competiție.

Orice rezultat posibil are o anumită cotă, direct proporțională cu șansele de câștig. Iar cele mai populare cote sunt cele stabilite de bookmakeri pentru pariuri fotbal, pe piața Câștigător meci.

La NetBet îți oferim cote la pariuri din fotbal, dar și din alte sporturi populare, precum tenisul, baschetul sau hocheiul. Cote din sporturi de nișă, precum fotbal australian, floorball sau crichet. Și, nu în ultimul rând, cote pentru evenimente politice sau din zona de divertisment – Oscar, Eurovision, BBC Personality of the Year și altele.

cote pariuri

Ce tipuri de cote la pariuri există

Există și cote de care puțini oameni au auzit în Europa, precum cele din Hong Kong, indoneziene ori malaieziene. Însă cele mai cunoscute sunt cotele zecimale, cele americane și cele fracționare. La NetBet poți comuta rapid între cele 3 tipuri de cote principale la pariuri folosind butonul Cote situat în partea de sus-dreapta a site-ului, dacă folosești varianta desktop a site-ului sau din meniul din stânga, atunci când ești pe mobil.

Ce sunt cotele zecimale?

Cunoscute și drept cote decimale sau europene, cotele zecimale sunt reprezentate de un număr care, înmulțit cu miza pe care vrei să o pariezi, îți va arăta câștigul pe care îl vei încasa, dacă selecția aleasă se va adeveri. 

Să spunem că pariezi 100 RON pe victoria echipei de fotbal Real Madrid într-un meci cu FC Barcelona, la o cotă de 2.20. Dacă madrilenii se impun, vei primi 220 RON (miza 100 RON X 2.20), adică un profit de 120 RON. Cu cât cota unei selecții este mai mare, cu atât șansele de câștig scad. Cu foarte mici excepții, cotele europene sunt exprimate cu 2 zecimale (cota 2.00, cota 2.15, cota 1.73 etc.) 

Cotele zecimale sunt cele folosite de marea majoritate a pariorilor din România: Astfel că acestea sunt cele pe care ar trebui să le înțelegi foarte bine.

Ce sunt cotele americane?

Pentru europeni, cotele americane par destul de complicate, fiind reprezentate de numere întregi mai mari sau egale cu 100, precedate de simbolurile „-” sau „+”.

Cotele pozitive reprezintă profitul pe care îl poți obține dacă mizezi 100 RON și selecția este câștigătoare.

Cotele negative îți arată miza pe care trebuie să o pariezi pentru a avea un profit de 100 de unități, desigur, și în acest caz, dacă alegerea se va dovedi inspirată.

Să luăm ca exemplu un meci dintre Italia și Spania cu următoarele cote zecimale pozitive:              

Italia 2.30      Egal 3.10      Spania 3.80

Pentru acest meci, un pariu de 100 RON îți va aduce profituri de 130 RON la victoria Italiei, 210 RON la egalitate și 280 RON la o victorie a Spaniei (pentru a calcula profitul, am scăzut miza 100 RON).

Cotele americane arată astfel și îți vor aduce același profit ca și cele europene. 130 RON pe victoria Italiei, 210 RON pe egal și 280 pe victoria Spaniei.

Italia +130      Egal +210      Spania +280

Pentru cotele negative, exemplu este următorul: o cotă de -120 îți arată că trebuie să pariezi 120 RON pentru a face profit de 100 RON.

Ce sunt cotele fracționare?

Cotele fracționare (britanice) sunt reprezentat sub formă de fracții. Regula este că vei face un profit egal cu valoarea numărătorului, dacă pariezi suma indicată de numitor.

Exemplu: O cotă zecimală a Italiei de 2.30 este reprezentată fracționar 13/10. Iar asta înseamnă că vei avea profit de 13 RON la fiecare 10 RON pariați.

 

Ți-a plăcut acest articol? Te-ar putea interesa și:

👉 Ghid de pariere pe baschet

👉 Daucik, slovacul refugiat care a readus trofeele în vitrina Barcelonei

👉 Ce-ți mai aduci aminte de la EURO 2016? Fă testul!